Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita předává poděkování za vánoční balíčky pro Ukrajinu

darky_1Více než 250 poděkování za vánoční balíčky je předáváno konkrétním dárcům z celé České republiky. Ti v závěru loňského roku připravili dárky pro chudé ukrajinské děti a pro děti v tamních dětských domovech. Děti své díky vyjádřily malovanými obrázky, ale také pohlednicemi a dopisy. Nový sběr informací o chudých dětech na Ukrajině začne během léta. Údaje takto shromážděné budou sloužit k již čtvrtému ročníku této humanitární aktivity pořádané Arcidiecézní charitou Olomouc.

Kromě plánovaných 255 dárků pro konkrétní děti, dostala Charita v loňském roce ještě dalších 15 dárků, včetně velkého stolního fotbalu, které neměly svého konkrétního adresáta. Fotbal, darovaný farníky z Všechovic a Provodova, byl předán v dětském domově v Ternopilu. Z neoznačených dárků pak byly vyrobeny dodatečné balíčky pro nové děti v domovech v Ternopilu a Bortnikách, které nebyly v původní databázi příjemců pomoci.

Dle P. Strojvuse od ukrajinských partnerů zaznívají názory, že pro tyto děti jde o mnoho víc než jen o dárky, a to o vědomí, že jsou někde přátelé, kteří na ně myslí.

„Velkým překvapením pro mě bylo, že mnoho balíků pro děti letos obsahovalo i dopisy v ukrajinštině. Moc mě potěšilo, kolik dárců si dalo práci s tím, aby dětem napsali a ještě zajistili překlad do ukrajinštiny." řekl P. Rostislav Strojvus, který dárky na Ukrajině předával. „Jeden z chlapců si rozbalil dárek a něco soustředěně četl. To mě zaujalo a vlastně až v tu chvíli jsem si začal všímat toho, kolik dopisů je u jednotlivých balíčků. Dříve se objevilo jen několik, a to v ruštině." vysvětluje dále P. Strojvus.

Dětské domovy v Ternopilu a Bortnikách přijaly letos nové děti a pro ty byly balíčky opravdu velkým zážitkem. Některé z nich přišly ze státních dětských domovů, kde se nic podobného neděje. „Pozorovat tyto děti bylo opravdu emotivní, strašně se totiž bály o své dárky a schovávaly si je pod postel. Chvíli trvalo než zjistily, že zde jim je nikdo nevezme." komentoval P. Rostislav Strojvus.

Balíčky zabalené do vánočního papíru, opatřené jmenovkou konkrétního dítěte, byly již před Vánocemi dodávány na Arcidiecézní charitu Olomouc a těsně před Silvestrem vyrazily automobilem Charity na několikasetkilometrovou pouť ke svým adresátům. Po proclení je pak P. Rostislav Strojvus rozvážel po jednotlivých partnerských zařízeních na Ukrajině.

Charita má v projektu Dárek pro Ukrajinu ke každému zařazenému dítěti veškeré potřebné údaje, jako je jméno a příjmení, věk, výška, míry, váha, zájmy, eventuelně další specifické potřeby. Každý balíček je tak přímo „šitý na míru" konkrétnímu dítěti.

Dárci vždy dostali údaje ke konkrétnímu dítěti a s tisícikorunou pak mohli vyrazit do obchodu. Zhruba tuto peněžní hodnotu by měl mít každý z balíčků, protože děti v dětských domovech si balíčky rozbalují společně a z psychologického hlediska by nebylo vhodné, aby některé dárky byly cennější.

Projekt Vánoční balíček vznikl v roce 2008 a už v roce 2009 bylo na Ukrajinu dopraveno přes 200 vánočních balíčků.

Podrobnější informace:

P. Rostislav Strojvus, koordinátor humanitární pomoci na Ukrajině, tel. 731 621 261

Marek Navrátil, tiskové odd. Arcidiecézní charity Olomouc, mobil: 739 52 62 78, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

 

 

Arcidiecézní charita Olomouc se pomoci Ukrajině věnuje dlouhodobě od roku 1992. Mezi těmito aktivitami byly např. ozdravné pobyty dětí postižených černobylskou katastrofou, pomoc při povodních, školení a semináře pro partnerské organizace, vzdělávání ukrajinských studentů na Caritas VOŠs, podpora sociálně pastoračního centra Korolevo, podpora Regionálního centra sociální adaptace Lvov a Brody, podpora Caritas Ternopil a Kolomyja, podpora Fondu Aspern – Kiev, pomoc dětem v Dětském domově v Bortnikách a Ternopilu a v Sociálním centru v Lopatyně. Na podzim 2009 mohla díky podpoře dárců Arcidiecézní charita Olomouc zorganizovat pomoc při chřipkové epidemii na Ukrajině. Na Ukrajinu tehdy ACHO odvezla dvě humanitární zásilky zdravotnického materiálu za více než 300 tis. Kč. Loni v červenci, kdy také Ukrajinu zasáhly silné povodně, se přímo v postižených místech pomoci účastnil také tým pracovníků Arcidiecézní charity Olomouc. Tato pomoc přesáhla částku 350 tis. Kč.