Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita Zábřeh a Obec Jedlí společně vyhlašují sbírku na pomoc rodině Svačinových

predekNezisková organizace i obec tak reagují na mimořádnou situaci, která Libora a Janu Svačinovi postihla. V sobotu 22. ledna 2011 v odpoledních hodinách totiž jejich rodinný domek zachvátil mohutný požár. Podařilo se zachránit to nejcennější, bez trvalých následků (jen s nadýcháním se zplodin) z plamenů vyváznuli jak rodiče tak i jejich dvě malé děti - Rudolf (7 let) a Lucinka (2 roky). Bohužel domek je požárem, který 7 hasičských jednotek dohašovalo až do pozdního večera, silně poznamenán. Shořela celá střecha, půda, přilehlá technická a hospodářská stavení. Obytné místnosti mají zčásti prohořelý strop, celé jsou prolity vodou ze záchranných prací. Detailnější popis události lze najít na webu hasičů, případně fotogalerii na internetovém portálu portálu Deník.

Díky solidaritě a emapatii lidí z Jedlí i ze Zábřehu se ihned rozjela pomoc - zachráněný majetek byl rozmístěn po nejbližších sousedech; zatímco byli rodiče hospitalizováni, u kmotrů přespali jejich malé děti; lidé spontánně nosili oblečení, hračky a cukrovinky, další pomáhali s provizorním zabezpečením objektu. Do více rodin, které se přihlásily, bylo k vyprání rozvezeno provlhlé a spáleništěm našichlé oblečení.

Ke všem těmto aktivitám se Charita ve spolupráci s obcí rozhodla zřídit ještě finanční sbírku. I když byl objekt částečně pojištěn, nebude pojistné plnění rozhodně stačit na pokrytí všech škod, které jsou patrné na samotné stavbě domku, nemluvě o vnitřním vybavení a zařízení domácnosti, který utrpěl i během hasících prací. Na náklady obce Jedlí bude přistaven kontejner, aby mohli započíst bourací práce a odvoz trosek a zbytku trámů. Charita Zábřeh poskytla kromě prvotní finanční pomoci z prostředků nedávné Tříkrálové sbírky i elektrocentrálu s halogeny z humanitárního skladu, poradenství s podáním žádosti o mimořádný příspěvek z dávek hmotné nouze. Zastupitelstvo obce Jedlí zase jedná o finanční podpoře svým obyvatelům z rozpočtu obce.

Bližší informace o vyhlášené sbírce, o tom, jak je možné Svačinovým přispět, se zájemci mohou dočíst např. i v reportáži Deníku.

Sběrací listiny jsou určeny pro vyšší dary, např. když člověk očekává za svůj dar potvrzení pro uplatnění odečtu z daní. Bezhotovostní bankovní převod se zase děje na speciální transparentní účet vedený u Raiffeisenbanky v Šumperku, každý z dárců si může svůj příspěvek zkontrolovat kliknutím na následující odkaz.

Děkujeme za první dary, které jste čtyřčlenné rodině Svačinových již poslali!

Evidujeme také nabídku na věcné dary - nábytek, elektrospotřebiče, stavební materiál, ... Protože ale uvedené zatím není kam uskladnit a něco z původního vybavení se po vysušení možná podaří i zachránit, tyto nabídky vedeme v seznamu i s přímými kontakty na dárce a využijeme je možná později.

Hned jak to bude z důvodu klimatických podmínek možné, jsou Svačinovi rozhodnuti pracovat na obnově zničeného domku v Jedlí. A to i přesto, že momentálně cítí beznaděj a bezmoc nad tím, co se stalo. Přeci jen se již déle než 7 let snažili původem rekreační chalupu uzpůsobit k rodinnému bydlení a "díky" požáru nyní opět stojí na začátku. Věříme, že takto těžká situace nenechá celou řadu lidí chladnými a rozhodnou se pomoci. Vždyť neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a nikdy nevíme, kdy "zazvoní" i u nás. Jen okamžiky sekund a náhody okolností nás možná dělí od toho, že budeme podanou ruku někdy v budoucnu potřebovat sami. A určitě budeme rádi, pokud se ani k nám okolí neotočí zády.