Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Představujeme neziskovku: Obnova kulturního dědictví údolí Desné

logosdruzeninoveOd listopadu 2003 je v činnosti spolek Obnova kulturního dědictví údolí Desné. Snaží se nalézat a uchovávat kulturní dědictví v údolí říčky Desné v podhůří Jeseníků na severní Moravě. Konkrétně jde o obnovu (materiální, ale i duchovní a společenskou) cenných, ohrožených a zapomenutých staveb. Byly realizovány projekty obnovy kaple Nanebevzetí Panny Marie v Pekařověkapliček v Pekařově a v Rejcharticíchkaple sv.Rocha v Petrově nad Desnou, oprava kříže u základní školy a nad školkou v Petrově nad Desnou. Další projekt obnovy se rozbíhá: obnova základů kaple sv.Jana a Pavla na Pramenech. Dlouhodobým záměrem je obnova kaple na Vřesové Studánce spolu s postavením poutního domu.

 

"Vracíme se k tradicím a slavnostem, které byly kdysi pevnou součástí života v údolí Desné. Pořádáme nebo spolupořádáme dnes již tradiční Velikonoční projížďkuPekařovskou pouť spojenou s Mezinárodním setkáním flašinetářů, Svatohubertskou pouť a Svatomichalskou pouť. Úspěchem je, když na zapomenutém místě dojde k setkání člověka s člověkem," přibližuje činnost spolku jeho předseda Martin Černohous.

Spolek se zabývá rovněž kulturně-vzdělávacími aktivitami: vydává vlastivědný časopis Podesní, pořádá jarní a adventní koncerty v Pekařově, soutěže pro děti  a mládež – Známe památky ve svém okolí? – r. 2004, Lidé v horách – r. 2005Jak se žilo v údolí Desné? – r.2012. Snaží se také udržovat navázané kontakty s rodáky ze zahraničí především pak s těmi, kteří museli odejít z Podesní po 2. světové válce.

Kontakt:

OBNOVA KULTURNÍHO DĚDICTVÍ ÚDOLÍ DESNÉ

Bukovická 58, 788 15 Velké Losiny

tel: +420 583 248 333 (fara V.Losiny)
e-mail:  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

web: http://vresovka.cz/cs