Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Deset let v JIKA – Olomouckém dobrovolnickém centru

detskydenMožná jste si jich už stačili také všimnout – mladí lidé ve žlutých tričkách s logem barevného domečku s nápisem JIKA – Olomoucké dobrovolnické centrum, kteří například pomáhali při loňském průběhu hry v petanque na Horním náměstí, RUN UP běhu do schodů nebo letos ve stánku na studentském Majálesu. Většinou jsou nenápadní a jsou tam, kde je potřeba jejich pomoci – mezi dětmi z problematického prostředí, v nemocnicích, u seniorů.

JIKA – Olomoucké dobrovolnické centrum v květnu 2015 oslavuje deset let svého vzniku. Katrin Křupková a Jiří Lang ho zakládali před lety ve dvou, dnes má JIKA ODC za sebou několik tisíc odpracovaných hodin, prošlo jím několik set dobrovolníků a spolupracuje ve skoro třech desítkách organizací.

 Zájemci o dobrovolnickou službu někdy přicházejí s nejasnou představou o práci dobrovolníka, ale cílová destinace bývá nakonec velmi odlišná od jejich původního plánu. Není výjimkou, že přicházející chce pomáhat dětem, ale nakonec chodí k seniorům a je velmi spokojen.

jika2Sami zakladatelé mnohdy žasnou nad tím, co všechno jejich dobrovolníci dokážou. Možná to bude znít banálně, ale jedné dobrovolnici se například podařilo vyloudit úsměv na tváři hendikepovaného dítěte upoutaného na vozík, které jeho matka se dosud neviděla usmát. Jiní dobrovolníci docházejí k seniorům, kteří jsou upoutaní na lůžko v LDN, k pacientům v Psychiatrické léčebně ve Šternberku nebo k dětem ve Fondu ohrožených dětí či Domově pro matky s dětmi. To chce již obrovskou sílu a i pořádnou dávku odvahy. Dobrovolníci dokážou plnohodnotně naplňovat volné chvíle seniorů jak v nemocnici, tak v domovech pro seniory.  Takto bychom mohli pokračovat dál, příkladů je za tolik let mnoho, protože právě toto je smyslem dobrovolnické pomoci – být na místě tam, kde je třeba. Je to práce založená na vcítění se do potřeb druhých, na ochotě věnovat svůj čas někomu, kdo je potřebný.

Vedle těchto praktických činností, jako je zajišťování a organizování dobrovolnické činnosti, se věnuje JIKA ODC také vzdělávací a metodické pomoci – má za sebou téměř tříletý projekt, který byl hrazen z prostředků ESF a byl určen pro uchazeče o zaměstnání.

logo jikaJIKA - Olomoucké dobrovolnické centrum se aktivně snaží o to, aby se existence dobrovolnictví dostávala do obecného povědomí, aby dobrovolnictví bylo považováno za normální součást života naší společnosti.

Možná i proto si zde zaslouží zmínka o novince, která vznikla v minulém roce, kdy JIKA ODC začala v rámci firemního dobrovolnictví spolupracovat zejména s  AHOLDEM – Albert, pobočkou v Olomouci,  který se velmi aktivně zapojil při akcích s dětmi, pomáhal s přestěhováním celého dobrovolnického centra do nových prostor nebo dále s firmou DSV Road a.s., která také pomáhala při pracích v dobrovolnickém centru.

Touto cestou chce JIKA – Olomoucké dobrovolnické centrum poděkovat všem dobrovolníkům, kteří za celých deset let prošli její organizací. Jejich nezištné práce si velmi váží a cení si jí. Poděkování si zaslouží i další podporovatelé, příznivci a donátoři – zejména statutární město Olomouc, NF- Větrník, kteří jsou si vědomi ceny dobrovolnické práce a v činnosti tuto organizaci podporují.

Více informací pro ty, kteří by chtěli nabídnout svou pomoc těm, co ji potřebují najdete přímo v DC – adresa: Olomouc, Horní nám. 18 nebo na: www.jikadobrovol.cz; písemné dotazy na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a telefonicky: 608 944 585