Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Olomoučtí Přátelé přírody slaví páté výročí. A mají se za čím ohlížet

meklenbursko 019OLOMOUC - V Olomouci dlouhodobě chyběla platforma, v níž by se mohli potkávat „normální“ lidé, kteří mají rádi svůj kraj a baví je zkoušet nové věci a poznávat nové lidi, jsou rádi spolu a nejsou už úplně malí a zároveň ani úplně na odpis. Proto 28. listopadu 2010 založili Štěpánka Štrajtová, Hynek Pečinka a Martin Haberle skupinu přátel přírody s názvem Malá liška. A světe, div se, po pěti letech jsou olomoučtí Přátelé stále tady, mají šedesátku dospělých členů a třikrát tolik příznivců, uspořádali za tu dobu asi 300 akcí od jednodenních po víc než týdenní, podívali se do všech sousedních zemí Česka a leckdy i dál a na předměstích Olomouce vytvořili soustavu 50 kilometrů vycházkových tras.

 Jak to ale všechno začalo? Činnost skupiny, kam zprvu pozvali své dobré známé, se rozjela na konci ledna 2011, první akcí se připojili k turistickému pochodu Zmrzlé Hanák v okolí hradu Sovince. V únoru k turistickému zaměření přibyly další dvě „nohy“ - výtvarné dílny a hudební večery.

bozena 007„Akce se nečekaně plnily zájemci o činnost. Na jaře a na podzim jsme kromě této pravidelné trojnožky zařadili i dvě vícedenní akce. Vyjeli jsme na Zábřežsko a do Jizerských hor. Nechyběla ani dvě česko-německá setkání v Českém krasu a jižním Německu. V říjnu na posezení se členy v Blues baru Garch vstoupila 50. členka. Konec roku 2011 patřil diskusím o potřebných pravidlech, které vyvrcholily valnou hromadou, na níž jsme naplánovali další činnost a zvolili lidi, kteří nás do ní povedou.“ přiblížil cestu olomouckých Přátel přírody od neformální platformy po organizovanou skupinu jejich předseda Hynek Pečinka.

Tak to chodí, když člověk míní a Pánbůh mění. V listopadu 2010 si zakladatelé ve třech lidech říkali, že začnou pořádat akce pro dospělé, především turistické a že bude jedno, kolik lidí se zúčastní. Vždyť jít do lesa se dá i ve dvou. Už po roce činnosti ale bylo jasné, že jít do lesa ve dvou se v Malé lišce nedá. Spousta zájemců by musela zůstat před lesem, anebo losovat, kteří dva z lidí, co přišli na sraz, to budou - a to by asi neprošlo. Za pět let si členové, ale i zájemci z řad veřejnosti, u Přátel přírody z Malé lišky mohli vyzkoušet netradiční výtvarné techniky spjaté s přírodou, vzniklo pravidelné posezení nad literaturou, oblíbené jsou tematické večery s cestovateli nebo amatérskými muzikanty a výjezdy do zahraničí, kde Olomoučtí využívají své kontakty z mezinárodní sítě Friends of Nature, jejíž jsou součástí a díky níž mají možnost poznávat cizí kraje jinak než běžní turisté. Stálé partnerství udržují se skupinou Přátel přírody z jihoněmeckého Metzingenu a samozřejmě i s ostatními skupinami tohoto hnutí v Česku.

DSCN0273Loni si „Lišáci“ již natolik věřili, že kromě jednotlivých aktivit se pustili i do něčeho trvalejšího a za podpory města Olomouce a místního dopravního podniku vytvořili soustavu 50 kilometrů vycházkových tras na předměstích svého města. Ty propojují konečné zastávky MHD se zajímavými místy v jejich bezprostředním okolí a projekt nese název Do přírody ve městě.

„Jsem rád, že tolik lidí z Olomouce i větší dálky, mladších i starších, oslovila nabídka aktivit pod hlavičkou Přátel přírody. Členů máme nyní asi 60, ale je na nás navázáno ještě více jednotlivců, kteří se během roku několikrát ukážou. V listopadu 2010 jsme si rozhodně nepředstavovali, že o čtyři roky později budeme evidovat 900 účastníků našich akcí. Chtěl bych jim všem na tomto místě poděkovat. Trochu více těm, co se nebojí s námi vyjet do větších dálek a byli s námi třeba ve Skotsku, v Litvě nebo rumunském Banátu. A nejvíc děkuji těm, kteří pro ostatní dělají něco navíc – všichni zadarmo a dobrovolně. Účastníci a organizátoři aktivit pomáhají uskutečňovat a propagovat ideály Přátel přírody, hnutí, které je na světě už 120 let – být blízko k přírodě, být blízko k lidem, být otevřený a tolerantní k ostatním, pro něco žít. Tak se snažíme vyplňovat v dnešní podivné době místo, kde tyto hodnoty byly a odkud nějak zmizely. Snad je zase všichni najdeme. A k tomu zveme i ty, kteří nás doposud neměli příležitost potkat, a rádi je u nás přivítáme,“ dodává Hynek Pečinka.

 

Kontakt:

mala liska 2 4Přátelé přírody, z. s. – skupina Malá liška

Schweitzerova 70, 779 00 Olomouc

tel. 602 431 149  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript www.malaliska.cz, www.prirodavemeste.cz

 www.facebook.com/malaliska