Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Hnutí DUHA Olomouc

loho_hnuti_duha.jpgHnutí DUHA Olomouc je jednou z jedenácti poboček celostátní ekologické organizace Hnutí DUHA. Místní skupina Olomouc má vlastní právní subjektivitu, samostatné financování i činnost. Základním posláním naší organizace je zlepšování stavu životního prostředí a informovanosti občanů o ekologických tématech na Olomoucku.

Ve svých prostorách provozujeme ekoporadnu, která jako jediná z Olomouckého kraje je členem celorepublikové Sítě ekologických poraden (STEP). Poskytujeme bezplatné poradenství občanům v oblasti spotřebitelské - např. v tom, jak hospodařit v domácnosti takovým způsobem, aby byly minimalizovány negativní dopady na životní prostředí nebo jak šetrně nakupovat. V oblasti eko-právní - např. jak se bránit proti kácení stromů nebo novým nežádoucím stavbám ve svém okolí. Také sami se zapojujeme do správních řízení o vydání souhlasu se zásahem do krajinného rázu, o povolení ke kácení dřevin nebo nejrůznějších územních a stavebních řízení. Věnujeme se také ochraně lesů - pořádáním dobrovolnických brigád (sázení stromků, ochrana tromků proti okusu zvěří), jednáním s lesníky o nových tzv. lesohospodářských plánech a osvětou. Propagujeme ekologické zemědělství a Fair Trade výrobky pořádáním besed, exkurzemi na biofarmy a vydáváním Olomouckého Biozpravodaje - mesíčníku, který distribuujeme společně s našimi Ekologickými listy. Dlouhodobě se zabýváme problematikou odpadů - předcházením jejich vzniku, osvětou v třídění a podporou domácího kompostování. Především v zimním období také koordinujeme dobrovolníky, kteří se snaží bránit pytláctví velkých šelem v Beskydech. Tzv. vlčí hlídky monitorují výskyt vlků, rysů a medvědů a známky jejich nelegálního lovu. Několik desítek dobrovolníků také pomáhá s provozem ekoporadny. Spolupracujeme s Univerzitou Palackého v Olomouci formou vedení praxí vysokoškolských studentů. Poskytujeme kopírovací služby na recyklovaný papír, a to jako jediní v Olomouci.

Kontakt:  Hnutí DUHA Olomouc, Dolní náměstí 38, 77200 Olomouc

Tel.: 585 228 584,  585 204 644

Fax: 585228584

E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ,

Http:  www.hnutiduha.cz/olomouc