Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Olomoučtí Přátelé přírody zvou na dvě turistické akce

03837161Říjnem začíná poslední čtvrtletí roku. Původ názvu tohoto měsíce je odvozen od jelení říje, která v tomto období probíhá. V Evropě používaný název october je převzat z římského kalendáře, kde byl tento měsíc osmým v pořadí a rok začínal březnem. Letos se počasí s nastupujícím podzimem rapidně změnilo, ale jak říká známé norské přísloví, není špatného počasí, jen špatné oblečení. Vytáhněte tedy ze šatníku teplejší svršky a vyrazte s námi do podzimní přírody - za smírčími kříži na česko-moravské pomezí nebo jenom sem na Hanou. Tam všude budeme vnímat podzim všemi smysly. 

 

Sobota 20. října TURISTIKA Smírčí kříže v okolí Chocně

Sraz 7.00 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.18 směr Česká Třebová)

Smírčí kříže jsou drobné kamenné památky, stavěly se za středověku v místě, kde se stal hrdelní zločin nebo neštěstí, a v dnešní době jsou už téměř zapomenuty. My se za nimi vypravíme opět po roce, tentokrát na pomezí Čech a Moravy. Dobrodružnou výpravu začneme v Čermné nad Orlicí a budeme pokračovat přes Číčovou a dál lesem. Za celý den ujdeme 15 km cestou necestou. Pozor – po trase nikde nebude možnost občerstvení! Jen v Chocni, a proto celodenní jídlo s sebou! 

Průvodkyní bude Helena Polášková a knížka Smírčí kříže z okolí Chocně od Jaromíra Baboráka. Zpět v Olomouci budeme v 16.44 hod. Příspěvek na akci: členové zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

Sobota 27. října TURISTIKA Naučnou stezkou Elišky z Kunštátu

Sraz 8.15 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 8.31 směr Senice na Hané)

Poslední říjnovou sobotu se vydáme po stopách Elišky z Kunštátu, která sídlila v polovině 15. století za obcí Senička na hradě Lysově. Na trase dlouhé kolem 11 km nás čeká devět zajímavých zastavení. Kromě pověsti o Elišce se seznámíme s legendou o vzniku pramene jedné ze tří svatých vod na Litovelsku a v Seniččce si prohlédneme unikátní protipovodňovou zídku. 

Průvodcem na trase nám bude Tonka Caleková. S sebou něco na opékání u senické skály a dobrou náladu. Návrat do Olomouce je plánován kolem 16. - 17. hod.
Příspěvek na akci: členové zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

Pozvánky na další říjnové akce Přátel přírody ze skupiny Malá liška najdete na https://www.malaliska.cz/news/rijen2018/