Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Z činnosti Onko klubu Slunečnice Olomouc v září a říjnu 2019

Slunečnice Na Pustevnách s děvčaty ze VsetínaSkončily letní prázdniny a my, členky Onko klubu Slunečnice, jsme se opět začaly scházet na pravidelných i dalších aktivitách, ať už pohybových, ozdravných, kulturních i poznávacích. Tradičně to jsou každý týden jóga s Kájou (letos v nových prostorách Centra pohybu) a čtvrteční cvičení s Hankou a Janou, jednou za dva týdny akvaaerobik v bazénu ZŠ dr. Nedvěda, měsíčně Akvapark Olomouc. Podrobněji k ostatním akcím.

Se členkami Onko klubu Duha Vsetín jsme se dne 17. září setkaly na Pustevnách, jejichž areál je národní kulturní památkou. Poseděly jsme a popovídaly si u šálku kávy nebo čaje a poté se prošly kolem jednotlivých objektů včetně těch, které projektoval architekt Dušan Jurkovič. Navštívily Maměnku a potvrdily si, že obnova Libušína po ničivém požáru v roce 2014 je téměř u konce. Našich sedm děvčat po společném programu se ještě vydalo k soše Radegasta i ke kapli sv. Cyrila a Metoděje na radhošťském vrcholu. Před odjezdem se ještě prošlo po 660 m dlouhé stezce v oblacích „Valaška“. Předběžně jsme se vsetínskými děvčaty domlouvaly na společném rekondičním pobytu v příštím roce, snad v Branné.

Slunečnice Prohlídka Pardubic

Jen o dva dny později vyjelo 26 našich členek a deset rodinných příslušníků do Pardubic. Našim prvním cílem nebylo nic jiného než cesta za perníkem a to návštěva perníkárny Pavla Janoše. Je jedna z mála, jejíž perník smí užívat jméno „pardubický“. Součástí exkurze byl film o výrobě perníku s výkladem pana majitele. Účastníci neodolali a dali si kafíčko či čaj a některý z perníkových dezertů, zakoupili perníkové výrobky. Není bez zajímavosti, že otec pana Pavla Janoše byl pověřen upečením velikého perníkového srdce pro světovou výstavu v Bruselu v roce 1958. Specielně vyrobenými perníky pana Pavla Janoše byli resp. jsou obdarováváni významní hosté Pardubic jako např. Václav Havel a jeho Olga, vítězové Velké Pardubické, populární umělci. Poté jsme se s průvodce prohlédli nejvýznamnější pamětihodnosti města. Na závěr jsme se rozjeli na Kunětickou horu. Slibovaný vláček byl mimo provoz, ale za krásného počasí byla procházka z parkoviště k hradu velmi příjemná. Absolvovali jsme prohlídku objektu, který je spojen rovněž se jménem Dušana Jurkoviče. Podílel se na projektu obnovy hradu, která byla zahájena v roce 1923. Po uzavření v 70. letech 20. století probíhá od začátku devadesátých let jeho postupná rekonstrukce v souladu s Jurkovičovým pojetím. A ještě společná fotka, cesta k autobusu a návrat do Olomouce. Dík patří naší člence Marušce, která pro nás zájezd připravila.

Výborně jsme členky bavily jedenadvacátého září na stále vyprodaném představení Moravského divadla Olomouc Splašené nůžky. Naší předsedkyni Zdeně se podařil téměř zázrak – koupit 35 vstupenek a to na velmi pěkná místa.

Pro podzimní rekondici ve dnech 6. až 10. října byly vybrány Luhačovice, největší lázeňské město na Moravě. Dvacet pět účastnic bylo ubytováno v penzionech Pomněnka a Karina v samotném centru v blízkosti lázeňských domů Alexandria a Morava. Již po třetí během měsíce jsme se setkaly s Dušanem Jurkovičem, který se podílel na podobě lázní. Absolvovaly jsme prohlídku s průvodkyní zaměřenou na především na objekty, které navrhoval, včetně interiéru Jurkovičova domu z roku 1902. Je nejznámější stavbou v Luhačovicích. Dušan Jurkovič navrhl i jeho vnitřní zařízení. Rekonstrukci z roku 2002 získal původní podobu. Součástí programu byly masáže hrazené z dotace kraje, plavání v bazénu městských lázní, procházky po lázních spojených s ochutnávkou léčivých pramenů i po okolí, túra kolem přehrady. Shlédly jsme muzeum miniatur rozhleden. Několik nás využilo slevu na návštěvu welness v hotelu Alexandria. Věnovalo ji Informační centrum Luhanka v návaznosti na zakoupení prohlídky lázní. Pobyt jsme si užívaly, strava byla výborná a přálo i počasí. Odjížděly jsme velmi spokojené.

Slunečnice Pohled z vyhlídky nad Jelením skokem - v pozadí Císařské lázně a Grand hotel PuppNašich šest členek se ve dnech 25. 10. až 1. 11. zúčastnilo rekondičně edukačního pobytu v Karlových Varech. Organizátorem byl spolek ARCUS – onko centrum. Všichni účastníci byli ubytováni v hotelu Slovan, na stravu jsme chodili jen pár kroků do hotelu Kriváň. My i ostatní jsme absolvovali masáže, ranní cvičení, plavání v relaxačním bazénu hotelu Kriváň. Dále navštívili připravené přednášky odborníků ke kompresním pomůckám četně ukázek, k problematice lymfatického systému, o výrobcích firmy Amonea a jejich předvedení, jako jsou epitézy, prádlo a plavky. Počasí přálo, tak naše děvčata plně využila volný čas k prohlídce objektů kolem říčky Teplá a jejich okolí. Prohlédla si kolonády, lázeňské budovy jako Grand hotel Pupp, Imperial, Richmond, Thermal, Zámecké lázně, Císařské lázně, ale i další pamětihodnosti jako Zámeckou věž, divadlo, kostely sv. Maří Magdalény a sv. Petra a Pavla,… Domluvila se na turistických vycházkách mj. na vyhlídky Tři kříže, Goethovu, Diana, Jelení skok. Byl to krásný ozdravný pobyt doplněný i poznáním a turistikou.

Pravidelně jsme se scházíme na členských schůzích. Říjnovou schůzi navštívila Mgr. Lenka Fasnerová, majitelka a jedna s lektorek Centra pohybu. Její vystoupení i beseda byly na téma „Význam pohybu pro starší generaci“. Odpovídala na dotazy členek, vyzkoušela s námi několik jednoduchých, ale účinných cviků snižující problémy např. s bolestmi zad apod.

Využily jsme i nabídky Magistrátu města pro kluby seniorů jako např.: účast na zájezdu do Příbora, návštěva vznikajícího centra pro seniory v Pavelčákově ulici.

Září a říjen byly to nabyté akcemi, které zcela naplňovaly cíle našeho Onko klubu zapojit členky do nejrůznorodějších aktivit dle jejich zájmů a možností.

Věra Kratochvílová, Onko klub Slunečnice Olomouc