Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Právní poradna: Vyloučení člena ze spolku a obrana proti němu

paragrafy2(EPravo.cz) Přestože je spolek soukromým autonomním samosprávným společenstvím, občanský zákoník stanovuje pro vylučování členů závazná pravidla. Příspěvek přibližuje rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky k problematice seznámení člena spolku s návrhem na vyloučení a výzvě ke zjednání nápravě. 

Členství ve spolku může zaniknout podle ust. § 237 občanského zákoníku (o. z.) m. j. vyloučením člena. Vyloučení ze spolku je nejzávažnějším způsobem potrestání člena spolku. Neurčí-li stanovy spolku jiný orgán, rozhoduje o vyloučení člena podle ust. § 240 odst. 1 o. z. statutární orgán spolku. Neurčí-li stanovy jinak, může návrh na vyloučení podat v písemné formě kterýkoli člen; v návrhu se uvedou okolnosti osvědčující důvod pro vyloučení. Člen, proti kterému návrh směřuje, musí mít příležitost se s návrhem na vyloučení seznámit, žádat o jeho vysvětlení a uvést i doložit vše, co mu je k prospěchu. Více...