Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

DOBRO bus navštívil Olomouc

DOBRObusPozornost mnoha návštěvníků centra Olomouce směřovala ve středu 14. září odpoledne k pestrobarevnému autobusu zaparkovanému na Dolním náměstí. Jednu ze zastávek na svém „turné“ po Čechách zde totiž naplánovali organizátoři akce DOBRO bus.

Cílem akce, kterou pořádá Asociace nestátních neziskových organizací Plzeňského kraje, je propagace dobrovolnictví a dobrovolné práce, propagace myšlenek letošního Evropského roku dobrovolnictví, podpořená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Na její organizaci v Olomouckém kraji se podílela také Unie neziskových organizací Olomouckého kraje.

Po příjezdu do Olomouce přivítali osazenstvo autobusu - organizátory akce Ladislava Krajdla a Leoše Kubového – místopředsedové UNO Marcela Vystrčilová a Zdeněk Beil.  Až do pozdních večerních hodin pak posádka DOBRO busu ochotně poskytovala informace o dobrovolnictví, dobrovolné práci, nevládních organizacích ad.

Zájemci z řad veřejnosti, kteří se ponořili do útrob autobusu – bývalé pojízdné knihovny, zde objevili celou řadu brožur, materiálů o projektech nebo informačních letáků neziskových organizací zaměřených především na dobrovolnictví a dobrovolnou práci.

Jednotlivé oblasti dobrovolnictví v České republice představila také výstava „Dobrovolnictví v České republice“, kterou si mohli kolemjdoucí prohlédnout na panelech umístěných před DOBRO busem.  Měli tak možnost seznámit se s činností dobrovolníků v sociální sféře, ochraně životního prostředí, kultuře, ve zdravotnictví, při mimořádných událostech ad. Putovní výstava vznikla při příležitosti Evropského roku dobrovolnictví 2011 pod záštitou poslankyně Evropského parlamentu Zuzany Brzobohaté.

Pro olomoucké návštěvníky byla připravena také vyřazená armádní přilba, která čekala na své pomalování. To je dalším jednotícím prvkem DOBRO bus Tour. „V každém městě nám zájemci na přilbu něco namalují, ideálně něco, co má vztah k místu“, uvedl jeden z organizátorů akce Leoš Kubový. Podobně tvůrčím způsobem byl na cestu po republice upraven i samotný autobus, který v rámci happeningu Den Meliny Mercouri v Plzni vyzdobili sprejeři.

V rámci I. kola DOBRO bus Tour byly v Olomouckém kraji připraveny zastávky 8. září v Prostějově, 14. září v Olomouci a 15. září v Mohelnici. „DOBRO bus se do našeho kraje vrátí i v druhé etapě tour, která odstartuje 26. září. Plánová je například zastávka v Šumperku“, prozradila Milada Šnajdrová z Unie neziskových organizací Olomouckého kraje.

Foto z olomoucké zastávky DOBRO busu ZDE