Svátek má Josef
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Legislativa NNO

Co s tím, když spolek neplní své zákonné povinnosti? Úřad vlády vydal metodiku

Autor: Redakce UNO. Pondělí 24. května 2021.

veřejný-obchodní-rejstříkSekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace pro Vás připravil ve spolupráci s JUDr. Lenkou Deverovou, předsedkyní Výboru pro legislativu a financování, návodné informace s cílem pomoci řešit aktuální potřeby spolků vztahující se k plnění povinností vyplývajících z občanského zákoníku. Materiál uveřejněný na webových stránkách Úřadu vlády ČR shrnuje postupy pro případ, kdy spolky neaktualizovaly své údaje ve spolkovém rejstříku. Od 1. června 2021 se v případě těchto spolků  objeví ve spolkovém rejstříku status o neaktivním spolku. Údaj o neaktivním statusu do spolkového rejstříku bude vymazán, uvede-li spolek stav svého zápisu do souladu s požadavky zákona.

Dále zde naleznete informace, jak postupovat v případě, že statutární orgán spolku není usnášeníschopný. V příloze naleznete také informativní dokument, který Ministerstvo spravedlnosti zasílá tazatelům z řad spolků, a který se týká problematiky zápisu do veřejného rejstříku, ukončení činnosti spolku, či zániku spolku. 

Návody, jak v těchto případech postupovat, a vzorové formuláře naleznete zde.

 

ePravo.cz: Postavení rozhodčí komise spolku a její význam pro sport v ČR – 1. díl

Autor: Redakce UNO. Pondělí 24. května 2021.

paragrafy1Tato série článků čtenáři přiblíží postavení rozhodčí komise spolku v tuzemském právním prostředí a její význam pro sport a samotné sportovce. Oblast sportu a vztahy v něm vznikající, můžeme označit za velmi rychlé a dynamické. Potřeba řešit tyto spory v oblasti sportu rychle[1] a specializovanými orgány, je nezbytným krokem k dalšímu vývoji sportu v tuzemsku. Profesionální kariéra sportovce je omezena na krátký úsek jeho života a jakékoliv negativní rozhodnutí[2] může vést i ke konci jeho kariéry. Rozhodčí komise spolku byla opětovně zavedena do našeho právního řádu občanským zákoníkem (dále jen „NOZ“).[3] Rozhodčí komise spolku je fakultativním orgánem spolku, který nemusí mít spolek zřízen. Celý článek...

 

Povolení spolkových a podobných akcí od 17. května 2021

Autor: Hynek Pečinka. Úterý 11. května 2021.

Read moreKonečně si někdo všiml toho, že sportovci sportují, prodejny prodávají, služby slouží, ale spolky se spolčovat oficiálně nemůžou. Tak už snad od pondělí 17. května 2021, pokud se nic nestane, zase budou moct aspoň omezeně. Stručný rozbor toho, v jakém rozsahu dojde od pondělí 17. května opět k povolení spolkové činnosti, najdete v tomto článku.

celý článek

   

Přísnější opatření 4. stupně PES začnou platit v pátek, rozhodla vláda

Autor: Redakce UNO. Středa 16. prosince 2020.

coronavirus heroOd pátku 18. prosince se Česká republika vrátí do 4. stupně protiepidemického systému (PES), který ale dozná několika změn. Návrat do druhého nejpřísnějšího stupně PES bude znamenat mimo jiné opětovné zavedení zákazu volného pohybu osob v režimu pro den do 23 hodin a v noci do 5. hodiny ranní. Budou uzavřeny bary a restaurace, zoologické zahrady, muzea či koupaliště a další vnitřní sportoviště. Zůstanou však otevřeny všechny obchody a služby, pokud zajistí, že v prodejně bude jen jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Na rozdíl od minule nebude také platit nedělní zákaz prodeje. Více...

 

Hodí se i neziskovkám: covidové rozvolňování - pravidla pro hromadné akce a další život

Autor: Hynek Pečinka. Středa 02. prosince 2020.

Na tomto odkazu nejdete oficiální znění koronavirových omezení, která budou účinná od čtvrtka 3. prosince. Pro naše účely jde hlavně o povolení hromadných akcí do 10 osob uvnitř a 50 osob venku s tím, že mezi další skupinou musí být rozestup 2 metry. Co je dál povoleno a co ne, se dočtete v podrobném textu v příloze. Mě osobně nejvíc pobavilo, že "každý hráč na smyčcové nástroje použije samostatný notový pult" - pro zvídavé duše: čl. I odst. 2 písm. a) bod iii) usnesení vlády č. 498/2020 Sb.

Zákaz pohybu bez roušky tam nehledejte, ten je pro větší přehlednost stanoven v opatření Ministerstva zdravotnictví, dostupném tady (účinnost taky od čtvrtka 3. 12. 2020). V něm je zase veselé, že se vyžaduje pohyb s ochranným prostředkem nosu a úst, ale nikoli už to, aby byl tento prostředek na nose a ústech při pohybu nasazen.

A takhle tady žijeme. Pak z toho nemají mít lidi částečně zmatek a částečně legraci.

 
   

Strana 1 z 9