Svátek má Irena
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Představujeme neziskovku

Představujeme neziskovku: Roska Olomouc

Autor: Redakce UNO. Pondělí 20. července 2020.

Read moreMezi dlouhodobé členy Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje patří i pobočný spolek Unie ROSKA - české MS společnosti, z. s. působící v krajském městě. Roska Olomouc, stejně jako celostátní spolek vznikla, aby pomáhala pacientům s roztroušenou sklerózou a jejich blízkým. Roztroušená skleróza (ve zkratce RS nebo MS podle anglického multiple sclerosis) je závažné neurologické, sice nevyléčitelné, ale léčitelné, onemocnění, které může významně ovlivnit kvalitu života jak nemocného, tak i jeho rodiny. Má současně negativní vliv na jeho tělesné, mentální i psychické funkce. 

Přestože je v Česku téměř 19 tisíc nemocných, široká veřejnost stále ještě není správně a dostatečně informována. Rozšířený názor je, že sklerotik je přece ten, co zapomíná. „Lidé s roztroušenou sklerózou žijí mezi námi a my bychom neměli být k jejich problémům lhostejní,“ říká Jana Nakládalová, předsedkyně olomoucké pobočky Unie ROSKA.

celý článek

 

Představujeme naše členy: Centrum sociální prevence Kappa-Help z Přerova

Autor: Hynek Pečinka. Úterý 02. dubna 2019.

kappahelpMezi naše dlouholeté členské organizace patří i přerovský spolek KAPPA-HELP, z.s. Ten má za cíl pomáhat lidem, kteří se dostali do nepříznivé sociální situace a hrozí jim tak vyloučení na okraj společnosti. Spolek realizuje programy sociální prevence a integrace – v oblastech závislostí, sociálního vyloučení, etnických minorit, obětí trestné činnosti a nezaměstnaných osob. Konkrétně nabízí možnost léčby, snižování rizik a resocializace pro osoby ohrožené drogovou závislostí, alkoholismem nebo patologickým hráčstvím. V oblastech sociálně-nežádoucích jevů, rizikového chování a sociálního vyloučení poskytuje KAPPA-HELP programy primární prevence a vzdělávání. Na spolek se také mohou obrátit oběti trestné činnosti, děti a mládež, závislí a jejich blízcí, kterým pracovníci spolku rádi poskytnou odborné sociální poradenství. 

Další součástí činnosti spolku KAPPA-HELP, z.s. jsou kulturní, sportovní a popularizační aktivity, které slouží k podpoře dětí mládeže, vyloučených osob nebo soužití mezi majoritou a minoritními skupinami. Ve všech těchto oblastech spolek spolupracuje se státními i nestátními institucemi z regionu regionu Přerovska i celé České republiky. Potřebujete využít služby spolku, říci si o radu, navázat spolupráci nebo jen chcete vědět více o jeho činnosti? Podívejte se na jeho web.

 

Představujeme naše členy: Chceš se bavit, chceš se smát? S Gaudolinem pojď si hrát!

Autor: Redakce UNO. Pátek 22. února 2019.

Read moreSpolek Gaudolino, z. s. je nezisková a apolitická organizace, která vznikla v dubnu 2004 z podhoubí aktivních absolventů uničovského gymnázia, kteří se již dlouhodobě angažovali v oblasti práce s dětmi a mládeží, nebo s neskrývanou chutí začínali své působení ve sféře přípravy volnočasových aktivit pro mladší a nejmladší spoluobčany. Tehdejší sazenice stromu dětské radosti, která vzešla z táborové půdy poblíž vesničky Oskavy, se v následujících šesti letech rozrostla v košatý strom nesoucí plody nejen v táborových areálech o letních prázdninách, ale mnohokrát do roka na různých místech republiky s dominantou v Olomouckém kraji a v Praze.

celý článek

   

Hlasujte pro projekt Americký grantový kalendář!

Autor: Hynek Pečinka. Pátek 21. října 2016.

Read moreNaše členská organizace Serendipity z Přerova vyslala do aktuálního kola soutěže, které končí už 30. října, projekt Americký grantový kalendář. Platí totiž, že USA je největší filantropickou zemí. Cílem projektu je umožnit neziskovým organizacím, podnikatelům, municipalitám, vzdělávacím institucím, občanům (vědcům, novinářům, studentům, stážistům, dobrovolníkům...) v Česku čerpat granty pro jejich činnost a na projekty v oblasti kultury, sportu, vědy a výzkumu, vzdělání a podnikání. Toho projekt dosáhne monitorováním vhodných amerických grantů, které budou veřejně publikovány v grantovém kalendáři s prolinkem na informace a grantové poskytovatele.

Podpořit tento zajímavý projekt můžete svým hlasem i vy. Odkaz na hlasování najdete zde.

celý článek

 

Svět neziskovek: Být součástí „něčeho většího“ se vyplatí

Autor: Redakce UNO. Středa 06. dubna 2016.

Read moreUnie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje je střešní organizace reprezentující neziskový sektor v tomto regionu. Jak funguje a co nabízí svým členským, ale i nečlenským neziskovým organizacím, můžete průběžně sledovat například na tomto webu. Jak je tomu ale v jiných krajích? Tentokrát se podíváme k našim západním sousedům, do Pardubického kraje. Zde působí Koalice nevládek Pardubicka, ve zkratce KONEP. Jak funguje, jaké má vztahy s tamější krajskou správou a jaké služby poskytuje neziskovkám na Pardubicku? Podívali jsme se do dubnového vydání Světa neziskovek.

celý článek

   

Strana 2 z 11